Klíma vásárlás előtti tanácsok

Tisztelt érdeklődő!

Az alábbiakban tájékoztatásul megosztunk Önnel néhány fontos információt.
Milyen szempontok alapján vásároljon klímaberendezést.
Ha bármilyen kérdése van hívjon bizalommal, vagy kérjen ajánlatot, vagy helyszíni felmérérst!
email: info@klimamiskolc.hu
telefon: 06-30-324-6625

1./Meg kell határoznunk a szükséges teljesítményt

Javasoljuk,hogy először mérje fel, mekkora hűtő-fűtőteljesítményre van szükség az adott helyiségben. A szükséges teljesítményt nagyon sok tényező befolyásolja, ( tájolás, nyílászárók mérete, árnyékolás, hőszigetelés, földszint, emelet vagy tetőtéri elhelyezkedés, esetleges belső hőtermelők, a helyiségben tartózkodók létszáma stb.), de általában a következő értékekkel érdemes számolni:

 • 2 kW teljesítmény kb. 20 maximum 25 m2
 • 2,6 kW teljesítmény kb. 25 maximum 30 m2
 • 3,5 kW teljesítmény kb. 32 maximum 40 m2
 • 5,2 kW teljesítmény kb. 45 maximum 55 m2
 • 6,2 kW teljesítmény kb. 55 maximum 65 m2
 • 7kW teljesítmény kb. 65 maximum 75 m2
 • 8 kW teljesítmény kb. 75 maximum 85 m2 alapterületre elegendő.

 • A berendezéseket takarékossági szempontból semmiképpen sem szabad alulméretezni, mert nem érjük el a kívánt hűtőhatást és a berendezéseket is túlterheljük, ami gyors meghibásodáshoz vezethet.

  2./Energiaosztály

  Választáskor az egyik legfontosabb kritérium, mivel ettől függ a berendezésünk későbbi üzemeltetési költsége. Hűtés esetén az EER (Energy Efficiency Ratio)-energiahatékonysági tényező, fűtésnél pedig a COP (Coefficiency of Performance)-megvalósulási fok a mértékadó.
  Mindkét esetben a viszonyszám azt mutatja meg, hogy a leadott hűtő- illetve fűtőteljesítmény hányszorosa a felvett villamos teljesítménynek.Az energiaosztályokat az alábbiak szerint kell értelmezni:

  klima_energiaosztaly

  Egy kis kalkulációval kiszámítható, hogy osztályonként kb.8%-kal csökken a hatékonyság.

  3./Mégis milyen légkondicionálót válasszak?

  Javasoljuk, ha már egyszer vásárolni szeretne ne érje be az energiafaló, de olcsó úgynevezett "no name" berendezésekkel, mert amit a beruházáson megtakarít, azt energiaszámlában illetve a beszerelés díjában duplán megfizet. Véleményünk szerint 3,5 kW-ig csak A, afölött B esetleg C osztály jöhet számításba.
  Minden esetben nézze meg, milyen hűtőközeggel működik a berendezés.
  A komfortklímák kizárólag R410A illetve R407C-vel vannak töltve. Az R407C-vel töltött berendezések NEM lehetnek A energiaosztályúak.

  4./Mit jelent az On-off illetve az inverteres klíma elnevezés?

  On-off klímaberendezésnek azokat nevezzük, amelyek állandó kompresszor-fordulatszám mellett a belső levegő hőmérsékletének szabályozását ki-bekapcsolással végzik. Ebben az esetben a belső levegő vagy túlhül, vagy túlmelegszik, a termosztát tehetetlenségi ideje miatt. Ezzel energiát pazarolunk. Még a legjobb kompresszorral ellátott berendezések is éppen csak A energiaosztályúak lehetnek.
  Ezzel ellentétben az inverteres gépek, a szabályozást a változtatható fordulatszámú kompresszor segítségével úgy végzik, hogy mindig csak annyi hűtőközeget szállítanak , mint amennyi éppen szükséges. Ezáltal energiát takarítunk meg, amely egyes gyártók szerint akár 60%-ot is elérhet a hagyományos berendezésekhez képest. Vásárlásnál azonban vigyázzunk arra, hogy csak DC inverteres gépet vásároljunk, mert az AC inverter semmiben sem jobb az on-off gépeknél.

  5./Multi illetve monosplit?

  Split klímának az ún. osztott klímaberendezéseket nevezzük, amelyek beltéri illetve kültéri egységből állnak. Ha egy kültéri egységre 1 db beltéri csatlakoztatható, akkor monosplit, ha több akkor multisplitről beszélünk. így monosplit berendezéssel egy helyiséget, multival egyszerre több helyiséget is hűthetünk ill. fűthetünk.

  6./ Free multi vagy MPS multi?

  Ugyanarról van szó csak a gyártó másként nevezi. A lényeg, hogy a multi kültéri egységre variálhatjuk a beltéri egységeket, lehet fali (itt is többféle), mennyezeti, konzol, vagy akár légcsatornás is egyszerre.  
  HETI AKCIÓ
  Akciós klíma
  CSAK
  214.630 Ft
  
  Akciós klíma
  CSAK
  214.630 Ft
  
  Akciós klíma
  CSAK
  214.630 Ft
  Megosztás a Facebook-on