Speciális szakszavak és jelentésük

A Levegő relatív páratartalma

A relatív páratartalom azt jelenti, hogy a levegő mennyi vizet tartalmaz ahhoz képest, amennyit maximálisan képes felvenni az adott hőfokon. Ha már nem tud többet felvenni, akkor telített. Ezért is van jelentősége a hőmérsékletnek, ugyanis a levegő lehetséges páratartalma a hőmérséklettel növekszik. Mialatt 1 kg száraz levegő 21 Celsius-fokon 15,8 g vízgőzt tartalmazhat, ugyanaz a légmennyiség 18 fokon csak 0,92 grammot. Az ideális páratartalom belső terekben 40-60%. A túl alacsony relatív páratartalom a következő problémákat okozhatja: a felső légutak kiszáradása; kellemetlen közérzet; csökkenő oxigénfelvétel és -szállítás a véráramba; a meghűléses megbetegedések fokozódó veszélye; száraz bőr; porképződés; repedések a faszerkezetekben; elektrosztatikus feltöltődések; a bútorok és a parketta károsodása, repedések. Mindezek ellen párásítással, légnedvesítéssel védekezhetünk!
Vissza a lap tetejére

EC-ventilátor

A hagyományos AC-ventilátorokkal ellentétben az EC-ventilátorok egy egyenáramú elektromágneses DC-motorral rendelkeznek. Ez a technológia érzéketlen a feszültségingadozásokra, különösen csendes üzemet, hosszú élettartamot és folytonosan szabályozható sebességet tesz lehetővé. Magas hatásfokuknak köszönhetően az EC-ventilátorok csökkentik a klímaberendezés üzemeltetési költségeit is.
Vissza a lap tetejére

Felosztó-légcsatornahálózat

A modern klímaberendezések része. A levegőkezelő-központban fölfűtött vagy lehűtött, párásított vagy szárított levegőt juttatja el a hűteni kívánt helyiségbe.
Vissza a lap tetejére

Meleg indítás

Csak átmelegedés után indul a beltéri ventilátor fűtési üzemben.
Vissza a lap tetejére

Ablak klíma

Az ablakra felszerelt szerkezetek egy része a belső térbe míg másik része az ablakon kívülre esik. A fokozott zajszint miatt elsősorban műhelyek esetében javasolható a használatuk.
Vissza a lap tetejére

Fan-Coil

Ventilátor-hőcserélő, azaz kompresszort nem tartalmaz, hanem a víz mint átáramló közeg hűtő vagy fűtő hatását lehet használni a megfelelő célokra. Egy négycsöves fan coil rendszerrel gazdaságosan lehet megoldani családi házak, társas házak, irodaépületek fűtési és hűtési igényeit.
Vissza a lap tetejére

Mobilklíma

Kisebb helyiségek időszakos hűtését végzi az aktuálisan hűteni kívánt helyiségbe helyezve. Elsősorban hálószobák hűtésére ajánlott, a hálószobák levegőjének lehűtése után éjszakára kikapcsolása javasolt a zaj miatt. Mindig meg kell oldani a meleg levegő kivezetését, erre egy flexibilis cső szolgál, melyet általában az ablakon át vezetnek ki.
Vissza a lap tetejére

Alapszűrő

Szinte minden klímaberendezés tartozéka. Szerepe elsősorban a készülék hőcserélőjének megvédése az elszennyeződéstől. A levegőben szálló pihe, szösz jellegű szennyeződéseket köti meg. Többnyire mosható szűrő, cseréjére nincs szükség a klíma élettartama alatt. 3-4 hetente ajánlatos tisztítani!
Vissza a lap tetejére

Neo plazma légtisztító rendszer

Az LG Electronics egyedülálló, 12 fokozatú bio-enzimes szűrőkkel felszerelt NEO-Plasma légtisztító rendszere tovább tökéletesítette a sterilizáló hatást. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain, a rendszer hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat, élelmiszer illatot, cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát és tökéletesen elpusztítja azokat – ezáltal a klíma berendezésen áthaladó levegőt hatékonyan sterilizálja
Vissza a lap tetejére

Aktív szénszűrő

A klíma berendezés aktív szén szűrője kiszűri a levegőből az 0,01 mikronnál kisebb szennyeződéseket, például a füstöt vagy a baktériumokat.
Vissza a lap tetejére

Sleep - Alvás üzemmód

A Sleep mode (Alvás üzemmód) nyomógomb egyszeri megnyomásával a klíma berendezés automatikusan programozva a nyugodt alváshoz igazítja a ventilátor sebességét, állítja be a hőmérsékletet és kapcsolja ki a készüléket.
Vissza a lap tetejére

Chiller (folyadékhűtő)

A közvetett elpárologtatós hűtési körfolyamathoz szolgáltatja a másodlagos közvetítő közeget, azaz a hideg vizet. A legjellemzőbb előremenő/visszatérő értékpár 7/12 Celsius-fok.
Vissza a lap tetejére

Parapet, vagy mennyezeti klímaberendezés

Olyan helyiségekben, ahol az épület adottságai nem engedik az oldalfalra történő elhelyezést, pl. padlástér, ahol a térdfal viszonylag alacsonyan találkozik a födémmel, ott parapet klímaberendezést javasolunk. Ezt a radiátor magasságban szereljük fel. A légöblítés úgy valósul meg, hogy a készülék vízszintes irányból kapja a felmelegedett levegőt, és azt felfelé irányban fújja ki, akkor amikor lehűtötte. Ugyanebben az építészeti adottságoknál a vevő igényeihez igazítva a parapet készüléket mennyezetre is telepíteni tudjuk. Ez azért speciális, mert ezeknél a készülékeknél meg kellett oldani a gyártónak, hogy mindkét esetben a klímaberendezés beltéri egységében keletkező kondenzvíz a gravitációval távozni tudjon olyan módon, amivel nem károsítja a falat, vagy a bútorzatot!
Vissza a lap tetejére

Álmennyezetbe süllyeszthető kazettás klímaberendezés

Ez a beltéri egység csak olyan helyen alakítható ki, ahol rendelkezésre áll a gyártó által megadott szerelési magasság az álmennyezetben. Ezeknél a készülékeknél a felhasználó, csak a beltéri egységre erősített dekorációs panelt látja, amely középen szívja be a meleg levegőt és négy irányban fújja ki a lehűtött levegőt.
Vissza a lap tetejére

Hőszivattyús klíma

Átmeneti időben illetve az inverteres készülékek már egész télen képesek fűteni, úgy, hogy a készülékben a hűtőköri folyamat egy váltószelep segítségével megfordul. A beltéri egység ennek megfelelően fűteni fog, míg a kültéri egység a környezetet "hűti". Általában 2,7-5 szeres fűtési teljesítmény adható le a felvett elektromos teljesítményhez képest. Bővebben ITT! olvashat a klímával való fűtésről!
Vissza a lap tetejére

A plazma szűrő

A plazma légszűrő egy aktív elektrosztatikus szűrő, mely először polarizálja a szennyeződést, majd elektronikusan leválasztja. Így a plazmaszűrő nagy hatékonysággal távolítja el a levegőből nemcsak a parányi, mikroszkopikus porrészecskéket, hanem a cigarettafüstöt, szagokat, házi atkákat, baktériumokat és polleneket is. A szűrő vízben való lemosással egyszerűen és tökéletesen tisztítható, nincs szükség a szűrő állandó cseréjére.
Vissza a lap tetejére

Aktív szénszűrő

A klíma berendezés aktív szén szűrője kiszűri a levegőből az 0,01 mikronnál kisebb szennyeződéseket, például a füstöt vagy a baktériumokat.
Vissza a lap tetejére

Inverteres technológia

klímakészülékek többnyire csak részleges terhelés alatt üzemelnek, mivel a komfortos hőmérséklet fenntartásához a maximális teljesítmény töredéke is elég. A hagyományos berendezések nem képesek a teljesítményük növelésére vagy csökkentésére, hanem folyamatosan ki- és bekapcsolják a meghatározott sebességen működő kompresszort. Az inverter ezzel szemben olyan szabályozó, amely ideális sebességre kapcsolja át a kompresszort: alacsonyabb fordulatszámon működteti, ha éppen nincs szükség nagyobb teljesítményre a megfelelő mértékű hűtéshez. A technológia főbb előnyei:
  • Jelentősen csökken a zajszint.
  • Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 40%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.
  • A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos készülékek.
  • A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani.
  • Akkor érdemes ilyet választani, ha a készüléket viszonylag sokat járatjuk; a megtakarított energia árából megtérül a készülékbe fektetett értéktöbblet

Vissza a lap tetejére

Bio szűrő

A biofilter egy speciális biológiai enzimet tartalmazó ECO filter, mely kiszűri a mikroszkopikus porrészecskéket és egyéb szennyeződéseket, ártalmatlanítja a baktériumokat, gombákat és egyéb mikrobákat. A biológiai enzim összekapcsolódva a baktériummal, feloldja annak sejtfalát és elpusztítja a baktériumokat, ezáltal tiszta, egészséges levegőt biztosít. A biofilter nagyon hatékonyan tisztítja és sterilizálja a levegőt. A baktériumok több, mint 95%-át ártalmatlanítja, és kiszűri a 3Äľ alatti részecskék 99%-át.
Vissza a lap tetejére

Automatikus újraindulás

Esetleges áramkimaradáskor a klíma készülék az áramszünet előtti paraméterekkel indul újra.
Vissza a lap tetejére

Ionfrissítő

Az ionfrissítő negatív ionokat generál.A negatív ionok köztudottan a természetben is megtalálhatók. Vízesések közelében és az erdőkben pl. hatásukra felfrissül szervezetünk! A negatív ionok nyugtatják az idegrendszert, jótékony hatással vannak a vérkeringésre, erősítik az immunrendszert, segítik az anyagcsere-folyamatokat és hatékony segítséget adnak a légzőszervi megbetegedések megelőzésében (pl. asztma, tüdőgyulladás).
Vissza a lap tetejére

Precíziós klímaszekrény

A precíziós klímakészülékek a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeit az információs technológia berendezései által megkívánt nagyon szűk toleranciahatáron belül tartják. Egy precíziós klímakészüléket úgy konstruálnak és méreteznek, hogy mindig működjön, amikor az elektronikus berendezés is működik. A legtöbb esetben ez naponta 24 órát, évente 365 napot jelent, tehát összesen 8760 órát évenként.
Vissza a lap tetejére

Automatikus tisztítás

A klíma készülékek szagának fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész megtelepedését.
Vissza a lap tetejére

Karbantartás

Sokan hajlamosak arra, hogy a klímaberendezés megvásárlása és felszereltetése után elfeledkezzenek arról, hogy bizony ahhoz, hogy a berendezés kifogástalanul működjön, bizonyos kisebb karbantartásokat folyamatosan el kell végezni!
Miért szükséges? - A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés, sok a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. Beltéri egységben különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. a kültéri egységben viszont nem található szűrő, ezért a sűrű lamellázatú hőcserélő-felületen tapad meg beszívott szennyeződés nagy része!!
A beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, továbbá a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket is. Ez két okból fontos: egyrészről a hőátadás, másrészről a egészségügyi szempontból fontos a szennyeződés eltávolítása. a karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepeded szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek.!
A kültéri egység nagyon nagy mennyiségű levegőt szív át a hőcserélőjén. Így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakodik le rajta, amit a karbantartás során nagy nyomású mosóberendezéssel eltávolítunk róla. az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hő leadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. Így többlet költség merül fel a működtetés során, mert a berendezés túlmelegszik. Huzamosabb időn keresztül karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehet.!
A rendszeres karbantartás a klíma élettartamát öt-tíz évvel meghosszabbíthatja. Évente kétszer ajánlott elvégezni.
Vissza a lap tetejére

Automatikus üzemmód váltás

Hőszivattyús kivitelű klíma készüléknél a beállított hőmérséklettől függően automatikusan vált a hűtési - fűtési üzemmód.
Vissza a lap tetejére

Pollenszűrő

Általában klasszikus filterek, melyek olyan sűrű szövésű szűrőanyagból készülnek, amelyek a pollenméretű szennyeződéseket nem engedik át. Többnyire mosható, tisztítható szűrők.
Vissza a lap tetejére

Környezet barát hűtőközeg

A jelenleg is számos klímaberendezésben alkalmazott CFC (R22) hűtőközeg ózonréteg-lebontó anyagokat tartalmaz. A nemzetközi egyezmények szerint néhány éven belül tilos lesz CFC-ket használni új termékekben. A legtöbb klímaberendezés már az új, CFC-mentes R407C és R410A hűtőközeggel van ellátva az ózonréteg védelme érdekében.
Vissza a lap tetejére

Split (osztott) klíma

Ezek esetében elválik térben egymástól az elpárologtató (hűtő, a ventilátor, a légszűrő) és a kültéri egység (kompresszor, kondenzátor). A két egységet egymással a hűtőközeget szállító vezetékek és elektromos vezérlő kábelek kötik össze. Meglévő épületek kiválasztott helyiségeinek (hiszen nem minden helyiségben szükségszerű a hűtés pl. fürdő, WC,) légkondicionálására vitathatatlanul a splitklíma a legalkalmasabb. A zajszint, a megjelenés, a szerelhetőség, a kezelhetőség és a költségek azok a szempontok melyek figyelembevételével kell az igényeket kielégíteni. A helyiségek hűtési igényének helyes meghatározása - az alulméretezés rendszerint teljes sikertelenséghez vezet - alapkövetelmény, de még nem jelent teljes sikert. A beltéri egység fajtájának - oldalfali, mennyezet, álmennyezeti, parapetes - kiválasztása ugyanis a rendelkezésre álló villamos energia, a helyiségek méretei, és a belsőépítészeti tulajdonságok határozzák meg. Fontos ügyelni arra, hogy a hűtött levegő milyen szögben s milyen magasságban kerül befújásra, hiszen egyes esetekben elviselhetetlen lehet a hideg áramló levegő. Az osztott rendszerű klímakészülékeket az egy kültéri egységre csatlakoztatható beltéri egységek száma valamint a beltéri egységek fajtája alapján csoportosíthatjuk. Amennyiben egy beltéri egység csatlakozik a kültéri egységhez mono, amennyiben több úgy multisplit rendszerről beszélünk.
Az osztott rendszerű klímakészülékek általában kétpontos szabályozásúak. (be ill. kikapcsolt állapot). A korszerűbb rendszereknél egy a villanymotor fordulatszámát fokozatmentesen változtató elektronikával a hűtőteljesítmény változtatható. Az infrás távirányítóval a felhasználó beállíthatja a ventilátor fordulatszámát, a befúvás irányát, valamint lehetőség van a 24 órás programozásra is. Vannak olyan osztott rendszerű berendezések is melyek alkalmasak a hűtőfolyamat megfordításával fűtésre is. (un. Hőszivattyús rendszer). Ekkor egy olyan fordított hűtőfolyamat megy végbe, melynél a kondenzátor és az elpárologtató szerepe felcserélődik s így képes a belső tér fűtésére. Ez a fűtés általában csak az átmeneti időszakokban alkalmazható, hiszen a külső hőmérséklet csökkenésével a fűtőteljesítmény csökken. Teljes fűtési és hűtési rendszer kiépítésénél a bekerülési költségeket vizsgálva már kedvezőbb lehet a folyadékhűtős rendszer kiépítése.
Vissza a lap tetejére

Klíma szerelés, Beüzemelés

A klímaberendezés garanciája csak akkor érvényes, ha a készülék beszerelését szakember végezte el. A rossz szerelés miatt a meghibásodás általában egy-két év múlva jelentkezik, legtöbbször a kompresszor savasodása miatt. A beszerelést bízza szakemberre. Pontos, igényes munkánkkal elégedett lesz. Munkánkra garanciát vállalunk. A szerelés pontosabb menetéről ITT! olvashat.
Vissza a lap tetejére

Légcsatornás klímaberendezés

Szintén a fentiekhez hasonlóan ennek a beltéri egységnek is szüksége van vagy álmennyezetre, vagy padlástérre, ahol el tudjuk helyezni a légcsatornákat. A felhasználó csak a beszívó, illetve kifúvó anemosztátokat látja.
Vissza a lap tetejére

Turbo - Jet Cool üzemmód

A Jet Cool funkció gyors lehűtést tesz lehetővé. Ebben az üzemmódban egy hűvös, erős légáramot fúj a klíma maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18 °C-t el nem éri.
Vissza a lap tetejére

Legionella

Rendszeres karbantartással megelőzhető, nagyon ritka betegség kialakulásában van szerepe. Az úgynevezett légiós-betegség kórokozója. Ez a baktérium a nem karbantartott nagy klímarendszerek csepptálcájának állott vízében szaporodhat el. A tüdőt támadja meg, tüdőgyulladásszerű tüneteket okoz.
Vissza a lap tetejére

VRF rendszerek

A jövő klímatechnikájának is nevezhetjük ezt az épületklimatizálási módot. A világon szinte minden jelentős klímagyártó kínálja a legújabb generációs klímaberendezések valamilyen formáját, speciális fejlesztésével kiegészítve.
Mi is az a VRF? Ezek a rendszerek olyan berendezésként írhatók le, melyek egy kültéri egységgel oldják meg több, egymástól független helyiség hűtését, közvetlen elpárologtatású hűtő-körfolyamat segítségével. A hűtőközeg térfogatárama a pillanatnyi hűtési/fűtési igénynek megfelelően változik.
Vissza a lap tetejére

COP/EER (jóságfok vagy jósági fok)

Az EER-t Magyarországon hűtési jóságfoknak a COP-t fűtési jósági foknak nevezzük Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva)adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi Az EER a hűtőteljesítmény, a COP a fűtőteljesítmény és az elektromos felvétel hányadosa. Megegyező hűtőteljesítményű vagy energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER illetve COP számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. Az EER/COP az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak.
Teljesen érthetően ez azt jelenti, hogy pl. mikor egy elektromos radiátor 2 kW-on üzemel akkor a fűtőteljesítménye és az elektromos energia felvétele is 2 kW azaz a COP=1 Ugyanakkor egy 1 kW elektromos energiát felhasználó klímakészülék aminek a EER/COP mutatója 3,5/4 akkor ezzel a felvett elektromos teljesítménnyel 3.5 kW hűtőteljesítményt illetve 4 kW fűtőteljesítményt ad le.
A COP-érték mást is elárul: utal a klíma műszaki színvonalára is, így a szabványozott rendszerben mérvadó segítséget nyújt a megfelelő készülék kiválasztásában.
Sajnos legfőképpen az olcsó nagyáruházi darabokon nem tüntetik fel, vagy különböző adatfeltüntetési trükkökkel igyekeznek növelni az energiaosztályt.
Vissza a lap tetejére

Légkezelő-berendezés

feladata a légcseréhez kellő kezelt levegő bejuttatása és az elhasznált levegő elszívása. Főbb alkotóelemei: ventilátor, levegőszűrő, hűtési hőcserélő, fűtési hőcserélő, nedvesítő elem, hővisszanyerő, keverő zsaluk.
Vissza a lap tetejére
HETI AKCIÓ
Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft

Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft

Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft
Megosztás a Facebook-on