klíma szerelés házilag

Elég nagy döntés elhatározni ha magunk akarunk klímát beszerelni, mivel elég összetett folyamat. Nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy nem a gép megvásárlásával hanem az igény és a lehetőségek felmérésével kezdődik a klímaszerelés.

Figyelembe kell venni:

Az iménti felsorolásból képet kaphatunk arról, hogy milyen teljesítményű gépre van szükségünk amelyet hűtési teljesítménynek neveznek és KW/h –ban értendő.
Ezek számítása egy kissé bonyolult, mivel nincs hozzá megadott táblázat, ezért is ajánlott ha valaki komolyan gondolja a klíma beszerelést, szakember segítségét kérni.
Szintén fontos eldönteni azt is, hogy a készüléket csak hűtés, fűtés vagy mindkettőre szeretnénk használni. ( Szinte mindegyik készülék tudja a ventillációt és szárítás funkciókat is. Vannak különleges igények is sterilizálás, páraszint tartás amit általában csak magasabb kategóriájú gépek tudnak. )

Nagyon fontos eldöntenünk mi az az összeg amit az egész projectre szánunk, mert nagyon sokan tévhitben élnek, hogy az apróságok filléres tételek.

Amikor megvan az összeghatár a készülékre akkor érdemes sokfelé szétnézni a kínálatok között, mivel egy szakkereskedés is adhat hasonlóan jó árat egy multihoz képest, csak jobb minőségben. Már milyen sok teendőnk van és a gépet még meg sem vásároltuk.

Azt is mérlegelnünk kell, hogy egy ilyen beüzemelés nem kevés zajjal, kosszal illetve porral jár. Azt is illik ilyenkor figyelembe venni, hogy ha nem a szabadidőnkben tudjuk ezt kivitelezni akkor saját munkabérünket is bele kell számolni ami elég jelentős lehet a munka végeztével. Így, hogy tisztában vagyunk az anyagi kereteinkkel a feladat nagyságával és ezek után még mindig érzünk magunkban annyi elhivatottságot, hogy mindezt egyedül valósítsuk meg, következőkben próbálunk segítséget nyújtani a tény és a tévhitek között.

Most, hogy már megvettük a készülékünket és nagyon boldogok vagyunk vele otthon, elkezdődhet a munka java.

A kiszemelt helyiségbe a gép leendő helyének környékén meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a festék alatt semmilyen meglepetés nem vár ( villany, víz, fűtés csövek ).
A különböző géptípusoknak köszönhetően a felszerelés elkezdése előtt érdemes a készüléken megnézni, hogy a kültéri vagy beltéri egységet kell e a hálózatra kötni, mivel a gépet ha szükséges a későbbiekben javítani mind a két pólust le kell választani a hálózatról(villásdugó)
Az egyszerűbb úgynevezett on off –os készülékek indulásnál elég nagy áramot tudnak felvenni ezáltal egy gyengébben biztosított hálózatot könnyen túlterhelhet.

Amikor megvan a beltéri végleges helye a csomagban található konzolt faltól függően akár 6-12 db dűbellel rögzítsük mivel bizonyos helyeken a készülék alatt kell a csőkötést megvalósítani és ehhez a készüléket el kell feszíteni a faltól illetve javítások esetén is szükség lehet arra, hogy a konzolon tudjuk mozgatni. Nem utolsó szempont ha a gép idővel nem szakad a fejünkre. A konzolt minden esetben vízszintben kell felszerelnünk mivel a cseppvíz keletkezésével a kifolyó csonk felé kell terelődnie. A beltéritől a kültéri felé haladva enyhe ejtéssel rakjuk a kábelcsatornát mivel a cseppvíz gravitáció útján távozik a rendszerből ( bizonyos helyeken nem kivitelezhető a gravitációs megoldás ott cseppvíz szivattyú beépítése szükséges )

Amikor az első faláttöréshez érkezünk itt is érdemes megbizonyosodni a falban található áthidalók, vasgerendák, villanyvezetékek elhelyezkedéséről. Ezt a műveletet érdemes egy megbízható géppel elvégezni. Az átmenő lyuk méretét úgy lehet előzetesen felmérni, hogy a megvásárolt készülék útmutatójában leírják, hogy hány mm-es csövek és milyen szigetelés szükséges a géphez illetve villamossági vezeték. Mindezeknek kényelmesen bele kell férniük az általunk fúrandó lyukba. Jó tanács: a csövekre érdemes előre elhelyezni a szigetelést és vigyázni a befűzés során ne sérüljenek. A csöveket a vásárlás után rögtön minden nyitott véget lezárni ( szigetelő szalag, vakdugó ).

A beltéri egységnél a két hollandit meglazítjuk, majd levesszük( bizonyos típusoknál nitrogénnel töltött a rendszer, ezért ne ijedjünk meg ha elkezd sziszegni ez természetes jelenség ). A bekötendő rézcsöveket megtisztítjuk a lezárás maradványaitól, rátesszük a levett hollandikat, majd a peremezővel peremet préselünk a cső végére. A beltéri csonkot és a hollandit kellő erővel összehúzzuk ( se túl gyengén se megszakítva a menetet ).
El ne felejtsük a vákuumtartás sikeres befejezése után a csupasz csőszakaszt átfedéssel szigetelni.

A villamos bekötés a készüléken egyértelműen fel van tüntetve a sorrendre figyeljünk oda, ne legyenek kilógó vezeték darabok ( zárlatot okozhat ).

A kültéri egység felszerelésénél is több szempontot kell figyelembe vennünk.
Az olcsóbb kategóriás gépeknél a kültéri egység nagyon sok esetben zajos, így zavaró lehet kis zárt teraszok, ablakok alatt, ha lehetséges ezektől a helyektől távolabbra telepíteni. Régebbi épületeknél ( 50 év és afelett ) általában engedély kötelesek a telepítések.

Alapvetően a kültériek az adott hűtőközeggel fel vannak töltve 5 méteren belüli csőhosszra, hosszabb szakasz esetén plusz hűtőközeg rátöltése szükséges. A kül- és beltéri gép között 3 méternél nagyobb szintkülönbség nem ajánlott ( kompresszor teljesítmény és olaj elhordás ).

A piacon több tartókonzolt lehet vásárolni, vagy magunk is elkészíthetjük abban az esetben ha biztos kötést vagy hegesztést tudunk előállítani mivel nem könnyűek ezek a gépek és nem 1 évre tervezzük a megtartását. A boltban kapható konzolokhoz általában hozzá jár a rezgés elnyelő gumitalp és rögzítő csavar illetve súlyhatárra már le vannak tesztelve.

Érdemes úgy megválasztani a konzol helyét, hogy a rákerülő gép a faláttörés helyét eltakarja.
Mielőtt a kültéri egységet felszereljük a konzolra a csöveket a lehetséges helyére hajtani, minél nagyobb ívben, hogy a cső ne törjön meg. A faláttörés maradandó lyukas részeit minden esetben purhabbal töltsünk ki a hőhíd megakadályozása végett.

Különböző fajtájú falaknál különböző rögzítési módok léteznek, mindig a legstabilabbra törekedjünk, felszerelés után saját testsúlyunkkal nehezedjünk a konzol közepére amennyiben stabilan a helyén marad nyugodtan feltehetjük rá a kültéri egységet.

A kültéri egységnél is megismételjük a hollandi leszerelését, csőre illesztést, peremezést és itt is erősen de nem megszakítva meghúzzuk őket.
A hollandival 45 fokban elfordítva 2 záró sapka található, amit le kell csavarni,és alatta van a 2 imbusz kulccsal nyitható csap. A hollandival szemben a vastagabb csőnél van egy újabb menetes csonk amire a armatúrával tudunk csatlakozni, az armatúrát összekötjük a vákuumszivattyúval majd elindítjuk a vákuumolást, melynek időtartama csőhossztól függően minimum 30 perc. Amikor letelt a kellő idő az armatúrát elzárjuk, majd kikapcsoljuk a szivattyút majd még 30-60 percet várunk amennyiben az órán változás nincs sikeres volt a csőszerelésünk ( amennyiben nem tartja a vákuumot akkor érdemes a hollandikat még egyszer meghúzni, ha így sem akkor új peremet kell készíteni ).

Annál a csonknál a hová az armatúrával csatlakoztunk az imbusz csapot kicsit rövid időre megnyitjuk, de csak annyira, hogy az óra alapján kicsit magasabb legyen a nyomás a rendszerben mint odakint.
Az armatúrát lecsatlakoztatjuk gyorsan, majd a csapokat, mind a kettőt teljesen megnyitjuk. A két záró sapkát az imbusz csap tetejére visszahúzzuk, a villamos bekötést a bentiekhez hasonlóan megismételjük.

Bemegyünk, a készüléket hűtő állásban legalacsonyabb hőfokon üzembe helyezzük, legalább fél órát így üzemeltetjük, hogy lássuk, hogy a rendszer működik. Ezek után nincs más hátra, minthogy élvezzük a munkánk gyümölcsét.

Amint látható a fent leírtak alapján nem is olyan egyszerű ha szép és jól kivitelezett munkát szeretnénk megvalósítani saját magunk otthonunkban. Mindezek mellett nagyon sok probléma merülhet fel a kivitelezés során, amire egy szakműhely fel van készülve, viszont minket óriási meglepetések érhetnek.

Egy kis ízelítő milyen felszerelés kell a klíma szereléshez:

Ha mégis egyedül vágunk neki a klíma beszerelésének a legkörültekintőbben végezzük el a munkát, viszont ha nem vagyunk biztosak magunkban vagy egyes lépésekben akkor bizalommal fordulhatnak hozzánk kérdéseikkel, szívesen állunk rendelkezésükre.
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.
Az oldal bármely részének másolásával kapcsolatos minden jog fenntartva, az csak az SG-THERM kft előzetes írásbeli engedélyével használható fel. Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala. Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.

HETI AKCIÓ
Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft

Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft

Akciós klíma
CSAK
214.630 Ft
Megosztás a Facebook-on